Inrichting kinderopvang

De eerste vijf levensjaren zijn de belangrijkste levensjaren voor een kind. Daarom is het van belang dat de allerkleinsten tijdens hun verblijf bij een kinderopvang de omgeving en de inrichting veilig kunnen ontdekken om te kunnen ontwikkelen. De inrichting kinderopvang vraagt daarom om extra aandacht.

Inrichting kinderopvang

Spelenderwijs

De inrichting van de omgeving speelt een grote rol bij de ontdekking- en ontwikkelingsfase van een kind. Het meubilair moet uitnodigen om op een spelenderwijs te leren, zo leren kinderen tenslotte het beste. Dit kunnen bijvoorbeeld snoezel- en ontdekhoeken zijn of kleurrijke kasten met verschillende vormen.

Veiligheid

Bij jonge kinderen staat veiligheid natuurlijk voorop, een ongeluk is zo gebeurd omdat kinderen veel uitproberen en nog niet aan de mogelijke consequenties kunnen denken. Kies daarom voor meubels die aan de eisen voldoen met zo min mogelijk onderdelen waar kinderen zich aan kunnen bezeren.

Meubels die tegen een stootje kunnen

Dit punt sluit goed aan op het voorgaande punt; tijdens het spelen gaat er soms iets kapot of kan er schade aan het meubilair aangericht worden. Door te kiezen voor meubels die aan de eisen voldoen met weinig onderdelen wordt de kans op vernieling verminderd.

Vermijd open ruimtes

Het is bekend dat als kinderen spelen in een grotere open ruimte dat zij zich minder goed kunnen concentreren. Dit komt door de toename van prikkels van alles wat er om hen heen gebeurt waardoor ze zich niet meer veilig voelen. Daarom is het slim om hoeken in de ruimte te creëren waardoor ze zich afgeschermd voelen en er als het ware een eigen speelplek gecreëerd wordt. Daarnaast hebben de medewerkers door deze hoeken ook meer overzicht op de kinderen.

Schoonmaken

Bij een kinderopvang willen de meubels soms snel vies worden. Het is daarom erg fijn als er gekozen wordt voor tafels die je gemakkelijk met een doekje kan afvegen. Hierdoor wordt er veel tijd en veel problemen bespaard wanneer de meubels gebruikt worden.

Kleur

Tot slot kan de kleur van het interieur ook een enorm verschil maken aan de sfeer en uitstraling van de ruimte. In een veilige en prettige omgeving worden kinderen ten slotte gestimuleerd om zich te ontwikkelen. De kleur oranje zorgt bijvoorbeeld voor productiviteit, positiviteit en creativiteit terwijl de kleur blauw een gevoel van rust en betrouwbaarheid geeft. Deze kleuren hoeven niet fel te zijn maar kunnen ook subtiel toegepast worden, bijvoorbeeld in combinatie met wit. Veel felle kleuren kunnen voor kinderen namelijk overweldigend zijn.