Aanhangwagens zijn er verschillende soorten en maten. Wanneer je er een gaat kopen, moet je dus goed weten wat je zoekt. Voldoet een open-laadbakaanhangwagen of heb je een aanhangwagen met huif nodig? Het kan ook zo zijn dat het om bijzonder transport gaat en je daarom een boottraileraanhanger nodig hebt of een aanhanger waarmee je een auto kan vervoeren. Je kan natuurlijk een nieuwe aanhangwagen kopen, maar het scheelt natuurlijk erg qua prijs als je een gebruikt model op de kop tikt. Er is goed aanbod in het tweedehands segment verkrijgbaar van allerlei soorten typen aanhangwagens. Dit kan gewoon online, waarbij je je aanhanger snel kan vinden door je zoektocht te filteren. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven hoeveel assen je aanhangwagen moet hebben, hoe groot het laadvermogen moet zijn en hoeveel hij maximaal mag kosten. Wanneer je over wil gaan op de koop, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Controleren op slijtage en roest

Heb je een goed exemplaar gevonden en heb je een afspraak gemaakt met de koper, dan controleer je ter plekke natuurlijk de staat van de aanhanger. Daarbij check je eerst de banden op droogtescheuren, profielslijtage en de DOT-codering, ofwel de productiedatum van de banden. Die code bestaat uit vier cijfers. De eerste twee staan voor de week van productie, het tweede deel voor het jaar waarin hij gefabriceerd is. Aangezien wordt aangeraden banden om de zes jaar te vervangen om slijtage te voorkomen, kan je gaan afdingen op de aankoopprijs als een of meer van de banden ouder dan zes jaar zijn. De vervangkosten kan je er dan vanaf trekken. Ook kan de vloerplaat aan vervanging toe zijn als er roest op zit. Controleer dit dus, want het vervangen kan behoorlijk kostbaar zijn.

Is de aanhanger goed onderhouden?

Of te zien of de aanhanger goed onderhouden is, kan je eenvoudig zien aan het chassis. Als er roest aanwezig is, check dan of deze oppervlakkig is of al is ingevreten. Meet ook de hoek van de zwenk-arm en controleer de werking van de verlichting, koppeling en zijspanningen. Zo moet de koppeling soepel ontgrendelen en de zijspanningen niet te zeer beschadigd zijn waardoor deze niet meer goed werken. Zijn ook alle bindhaken aanwezig en zijn deze niet verbogen? Als je alle aspecten van de aanhanger nagelopen bent, zal je een goed beeld van de staat hebben. Dan kan je goed inschatten wat een redelijke prijs is en of je definitief overgaat tot de koop. Succes!